Το τελευταίο διάστημα
Μας απασχόλησε το θέμα του τρόπου με τον οποιο παράγεται και διαδίδεται η επιστημονική γνώση στον τομέα της ψυχολογίας, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες μπορεί να ανήκουμε εμείς ή/και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός μας.
Και ασχοληθήκαμε με την αξία της διεπιστημονικής οπτικής και τις ικανότητας απομάκρυνσης από ‘εννοιολογικά κουτιά’ όταν προσπαθούμε να διατυπώσουμε θεμελιώδεις αρχές και κατευθύνσεις στις επιστήμες γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε αυτές που ασχολούνται με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Κομβικά σημεία
Εμβαθύνοντας
Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τον επιστήμονα από την επιστημονική γνώση. Η οπτική γωνία από την οποία κάθε άτομο παρατηρεί τον κόσμο επιδράει στην παραγωγή της επιστήμης ούτως ή άλλως. Όσα άτομα βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις ώς προς την παραγωγή και την επικοινωνία της γνώσης, χρειάζεται να διατηρούν την προσωπική οπτική τους γωνία στην επίγνωσή τους (και των υπολοίπων γύρω τους) και όχι να την αποκρύπτουν πίσω από ένα φιλμ επιφανειακής ‘αντικειμενικότητας’ και ‘επιστημονικότητας’.
Διαβάζοντας
📖 Strunz, R.M. (2024). Neurodiversity-Affirming Psychotherapy: Clinical Pathways to Autistic Mental Health
Οι άνθρωποι που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ή της δέπυ, όντας στερεοτυπημένοι από την επιστήμη και την κοινωνία, δυσκολεύονται περισσότερο να λάβουν την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζονται ακόμα και όταν καταφέρνουν να την αναζητήσουν.
Συζητώντας
❓Ποιό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην ανάζητηση επαγγελματικής βοήθειας;
Ο εντοπισμός κατάλληλου/ης συμβούλου ή θεραπευτή/ριας
Έτσι μου απάντησαν τα social media στην ερώτηση αυτή, αναδυκνείοντας μια πραγματικότητα που βιωματικά γνωρίζουν και αρκετοί/ές επαγγελματίες από τη δική τους αναζήτηση.
Στο επόμενο επεισόδιο του Constant Integration Podcast (που θα ανέβει και σε Youtube και Spotify) θα προσπαθήσω να απομυθοποιήσω τη διαδικασία και να συγκεντρώσω κάποιους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή. Εύχομαι να βοηθήσει!
Σε συνεργασία
Η σειρά “Ποιός παράγει τη γνώση για τον αυτισμό; Και πώς;” έγινε σε συνεργασία με την
, Συμβουλο Οικογενειοκεντρικής Παρέμβασης, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας ειδικευμένη στις νευροαποκλίσεις, Αutism coach του Neurodiversity Greece.Επόμενα βήματα
💌 Τα θέματα που διαπραγματεύεται το Constant Integration δεν στοχεύουν σε μια μονόδρομη παραγωγή λόγου από “ειδικούς” προς το “κοινό”, αλλά συνδιαμορφώνονται σε επαφή την ευρύτερη κοινότητα.
Υπάρχει κάτι άλλο που σκέφτεσαι και θα ήθελες να επισημάνεις;
Γράψτο μου.