Small Business Mentoring
Στρατηγική υποστήριξη ατόμων και μικρών, ευέλικτων επιχειρηματικών ομάδων
Τι είναι το mentoring στις μικρές επιχειρήσεις;
Το mentoring στις μικρές επιχειρήσεις είναι μια καθοδηγητική διαδικασία που επιτρέπει σε έναν έμπειρο επαγγελματία (μέντορα) να μοιραστεί τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις δεξιότητές του με έναν λιγότερο έμπειρο άτομο (mentee). Η σχέση αυτή βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την επικοινωνία και τη συνεργασία, με στόχο να βοηθήσει τον/την mentee να αναπτύξει την επιχείρησή του/της, να διαχειριστεί προκλήσεις και να λάβει στρατηγικές αποφάσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Ένα παράδειγμα επιτυχημένου mentoring είναι η περίπτωση ενός νέου επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης που καθοδηγείται από έναν μέντορα με πολυετή εμπειρία στον κλάδο. Ο μέντορας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου, στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων και στην εύρεση αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ που ταιριάζουν στην επιχείρισή του.
Ποιες είναι οι βασικές ευθύνες ενός/μίας μέντορα;
Ένας καλός μέντορας ακούει προσεκτικά και ξέρει να διατυπώνει εύστοχα ερωτήματα, να παρεμβαίνει με τις πληροφορίες που χρειάζονται όταν χρειάζονται και να παρέχει εποικοδομητική ανατροφοδότηση που βοηθά τους/τις mentees να αναπτύξουν τις στρατηγικές με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους. Δε λειτουργεί ως αυθεντία ή παντογνώστης, αλλά ως ένας σταθερός παράγοντας υποστήριξης που ενθαρρύνει την αυτονομία και την κριτική σκέψη και διευκολύνει την ανάπτυξη και την υλοποίηση των ιδεών.
Να ακούει ενεργά και να κατανοεί τις ανάγκες των mentees πρωτού διαμορφώσει εντύπωση.
Να θέτει ερωτήσεις που ενισχύουν την διεξοδική, αναλυτική και κριτική σκέψη.
Να παρέχει ανατροφοδότηση με εποικοδομητικό τρόπο που ενθαρρύνει την εξέλιξη μέσα από την αυτογνωσία.
Να προσφέρει νέες, διαφορετικές και εναλλακτικές οπτικές αλλά και γνώσεις βασισμένες στην εμπειρία τα σημεία που είναι χρήσιμο.
Να ενθαρρύνει και να ενδυναμώνει τους mentees στην επεξεργασία και λήψη αποφάσεων.
Τι ΔΕΝ είναι το mentoring ;
Παρότι το mentoring περιλαμβάνει καθοδήγηση, δεν πρέπει να συγχέεται με τη συμβουλευτική ή τη διαχείριση επιχειρήσεων. Ο μέντορας δεν έχει τον ρόλο του επιχειρηματικού συμβούλου, δεν παίρνει αποφάσεις αντί για την mentee και δεν έχει οικονομικό συμφέρον και λόγο στην επιχείρησή της. Η ευθύνη της επεξεργασίας των δεδομένων, της λήψης αποφάσεων και της υλοποίησης των στρατηγικών παραμένει στην mentee.
Για παράδειγμα, ένας μέντορας δεν θα δημιουργήσει το επιχειρηματικό πλάνο για έναν νέο επιχειρηματία, αλλά θα τον βοηθήσει να το σχεδιάσει και να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες που δεν υπολόγισε ή ευκαιρίες που δεν συμπεριέλαβε στο σκεπτικό του.
Βασικές δεξιότητες ενός mentee
Ένας/μία mentee χρειάζεται να είναι ανοιχτός/ή στη μάθηση, να αποδέχεται την ανατροφοδότηση και να δείχνει προθυμία να εφαρμόσει νέες ιδέες. Επιπλέον, η ικανότητα να θέτει ρεαλιστικούς στόχους και να διατηρεί την επικέντρωσή του/της στη διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας.
Για παράδειγμα, ένας mentee που ξεκινά μια νέα επιχείρηση λιανικής θα πρέπει να είναι έτοιμος να δοκιμάσει εναλλακτικές στρατηγικές προώθησης και πώλησης προϊόντων σε διαφορετικά κανάλια, να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους και να προσαρμόσει τις στρατηγικές αυτές με σκοπό την αποδοτικότητα των μελλοντικών ενεργειών προώθησης.
Από τη θέση των mentees, θα βοηθηθούμε περισσότερο αν διαθέτουμε:
Ανοιχτό μυαλό: Δηλαδή μια γενικότερη διάθεση να ακούσουμε, να επεξεργαστούμε και να δοκιμάσουμε νέες ιδέες.
Ανοχή στα λάθη: Αν και ο σκοπός μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα (ακριβά) λάθη, είναι αδύνατο να τα αποφύγουμε εντελώς. Ωστόσο, ας τα αναγνωρίσουμε προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε.
Δέσμευση: Ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του mentoring.
Αυτογνωσία: Προθυμία να αναγνωρίσουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και να μην τις αγνοούμε ή τις αρνούμαστε.
Επικοινωνιακές δεξιότητες: Διάθεση για σαφήνεια στην επικοινωνία των αναγκών και των προβληματισμών μας με τον μέντορα.
Πώς να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με έναν μέντορα
Η επιτυχημένη συνεργασία με έναν μέντορα απαιτεί συνέπεια, προετοιμασία και ειλικρίνεια. Ως mentees έχει σημασία να ερχόμαστε σε κάθε συνεδρία έχοντας κάνει την αναγκαία προεργασία και με σαφείς ερωτήσεις ή ζητήματα προς διερεύνηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο χρόνος της συνεδρίας.
Αξιολογούμε και ξεκαθαρίζουμε τους στόχους μας πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο.
Ζητάμε ειλικρινή ανατροφοδότηση και την αξιοποιούμε.
Κρατάμε τις αναγκαίες σημειώσεις και εφαρμόζουμε όσα μαθαίνουμε.
Συμβάλουμε στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας για έναν κοινό στόχο.
Χρήσιμα εργαλεία για το mentoring στις μικρές επιχειρήσεις
Η χρήση εργαλείων έρευνας, συλλογής, ανάλυσης, σύνθεσης και αξιοποίησης της εμπειρίας και της διαθέσιμης γνώσης και πληροφορίας μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά τη διαδικασία mentoring και να βοηθήσυν mentors και mentees να έχουν μια πιο οργανωμένη προσέγγιση στην ανάπτυξη της επιχιερηματικής ιδέας.
Μερικά από τα πιο συνήθη εργαλεία στο business mentoring είναι τα εξής:
Business Model Canvas: Οπτικοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής.
Value Proposition Canvas: Οπτικοποίηση της συνολικής πρότασης αξίας προς τους πελάτες.
Customer Personas: Αποσαφήνιση του προφίλ των πελατών
SWOT Analysis: Ανάλυση δυνατών σημείων, αδυναμιών, ευκαιριών και απειλών.
SMART Goals: Στοχοθεσία με συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια.
Action Roadmaps: Συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των στόχων.
Feedback Frameworks: Δομημένη ανατροφοδότηση για τη συνεχή βελτίωση.
Προβλήματα στο Mentoring
Μερικοί μέντορες μπορεί να έχουν μια στάση είτε υπερβολικά καθοδηγητική είτε αποστασιοποιημένη. Οι αναποτελεσματικές μέντορες μπορεί να μην προσαρμόζουν επαρκώς την καθοδήγηση που προσφέρουν στις ανάγκες του mentee. Άλλοτε ενδέχεται να μη διαθέτουν επαρχή χρόνο ή συχνότητα στις συνεδρίες ώστε να είναι βοηθητικές και έτσι διαταράσσεται η εμπιστοσύνη στη σχέση συνεργασίας.
Για παράδειγμα, μία μέντορας που επικεντρώνεται μόνο στη δική της εμπειρία και δεν λαμβάνει υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και δυνάμεις του mentee θα δυσκολευτεί να προσφέρει εύστοχη ανατροφοδότηση. Έτσι δεν θα είναι αποτελεσματική στην καθοδήγηση ενώ μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στην εμπιστοσύνη που της έχει δείξει o mentee επιλέγοντάς την για συνεργασία σε ένα τόσο κρίσιμο project.
Συνήθη εμπόδια των mentees
Ως mentees συχνά αντιμετωπίζουμε τις δικές μας εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής ιδέας, η οποία άλλοτε είναι μια ομαλή διαδικασία ενώ συχνά παρουσιάζει και αναπάντεχες αντιξοότητες. Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να είναι:
Έλλειψη σαφών στόχων ή αντίσταση στην προσπάθεια για αποφασήνισή τους.
Περιορισμένη αυτογνωσία και άρα υψηλή αντίσταση στην ανατροφοδότηση και λιγότερες ευκαιρίες αλλαγής.
Παθητική στάση στη διαδικασία, δυσκολία στην έμπτακτη εφαρμογή, αδυναμία λήψης πρωτοβουλίας και αποφάσεων.
Δυσκολία εμπιστοσύνης προς μέντορες, συμβούλους ή φιγούρες που συμβολίζουν κάποιου είδους ‘αυθεντία’ γενικότερα.
Εξωτερικά ζητήματα που καταναλώνουν ενέργεια και έμμεσα παρεμβάλλουν στην επικέντρωσή μας στους στόχους του mentoring
Τα αποτελέσματα ενός αποτελεσματικού mentoring
Το αποτελεσματικό mentoring μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη επιχειρηματική ανάπτυξη, την ρεαλιστική αύξηση της αυτοπεποίθησης και την καλύτερη διαχείριση των προκλήσεων, αναμενόμενων και μη. Μια μικρή επιχείρηση που ξεκινάει με τη βοήθεια ενός συμβατού με τις ανάγκες της mentoring μπορεί να αναπτύξει μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης σε νέες ομάδες πελατών και αγορές, και ειδικά εφόσον εργάζεται για αυτό στα πλαίσια ενός ευρύτερου υποστηρικτού πλαισίου.
STARTAB και υποστήριξη νέων επιχειρηματιών
Το πρόγραμμα STARTAB παρέχει ένα πλαίσιο πληροφορόρησης, καθοδήγησης και υποστήριξης των ατόμων που θέλουν να αναπτύξουν μια επιχειρηματική ιδέα από τα πρώτα στάδια της διαμόρφωσης και αποσαφήνισης ώς την ολοκλήρωσή της σε μια λειτουργική επιχείρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας όμορφης και δημιουργικής συνεργασίας είναι η περίπτωση της Arianotte, που είχα τη χαρά να υποστηρίξω ώς μέντορας του προγράμματος STARTAB.
Η περίπτωση της Arianotte
Η νέα αυτή female-owned επιχείριση τοποθετείται σε μια αγορά που αναζητά το συνδυασμό της ηθικής, βιώσιμης παραγωγής και της διαχρονικής ποιότητας υλικών και σχεδιασμού. Στόχος της είναι η επέκταση σε διεθνείς αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Ευρώπη. Παράλληλα, είναι σημαντικές οι συνεργασίες με ethical influencers και δημοσιογράφους βιώσιμης μόδας που μπορούν να ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα του brand σε ένα διεθνές κοινό που ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τον τρόπο που παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνει.
“Το STARTAB μου έδωσε πολύτιμες γνώσεις στην επιχειρηματική στρατηγική και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από το πρόγραμμα, έμαθα πώς να οργανώσω ένα ισχυρό επιχειρηματικό πλάνο και να προσεγγίσω στρατηγικά τις διεθνείς αγορές. Είμαι περήφανη που δημιούργησα ένα brand με θετικό αντίκτυπο. Θέλω να δείξω ότι η βιωσιμότητα και η πολυτέλεια μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, προσφέροντας στις γυναίκες κοσμήματα που τις ενδυναμώνουν και εκφράζουν τις αξίες τους.”
— Ολυμπία Κοντογιάννη, ιδρύτρια της Arianotte.
👉Μάθε περισσότερα για την Arianotte Jewellery
👉Πρόγραμμα υποστήριξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων STARTAB
Συνοψίζοντας
Το mentoring είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για επιχειρηματίες που επιδιώκουν να να αποκτήσουν πιο σαφή κατεύθυνση, να αναπτύξουν στρατηγικές και να αποφύγουν συνηθισμένα λάθη με σκοπό είτε να δημιουργήσουν μια νέα είτε να εξελίξουν μια υπάρχουσα επιχειρηματική ιδέα, μέσα από την:
Βελτιωμένη επιχειρηματική στρατηγική σκέψη και λήψη αποφάσεων.
Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και ηγετικών ικανοτήτων.
Διεύρυνση δεξιοτήτων και γνώσεων επιχειρηματικότητας.
Καλύτερη διαχείριση ρίσκου και προκλήσεων.
Δικτύωση και πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες, εξερεύνηση νέων πιθανοτήτων.
Καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη υπάρχουν.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Στείλε μου τις απορίες σου για το mentoring εδώ.