Αν και λίγο-πολύ έχουμε μια εικόνα για το τι είναι και πώς μοιάζει “ο/η επιχειρηματίας”, συχνά η εικόνα αυτή είναι στερεοτυπική. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να βρεί έκφραση με ποικίλους τρόπους και να αναπτυχθεί μέσα από των διαφόρων επιχειρηματικών “ρόλων” ή “τύπων” που μπορεί να εντοπίσουμε εκεί έξω. Για να έχουμε μια κοινή βάση, συνοπτικά ας ορίσουμε την επιχειρηματικότητα ώς ένα σύνολο από διαδικασίες που κινητοποιούνται από κάποιες συμπεριφορές και καταλήγουν σε συγκεκριμμένα αποτέλεσματα:
διαδικασίες δημιουργίας αξίας μέσα από τη διοχέτευση χρόνου και έργου και την ανάληψη οικονομικού, ψυχολογικού και κοινωνικού ρίσκου
κινητοποιούμενες από την προθυμία και την ικανότητα ατόμων και ομάδων, εντός και εκτός οργανισμών, να αξιοποιήσουν αλλά και να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες
με σκοπό την οικονομική και προσωπική ικανοποίηση και αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και την προώθηση της καινοτομίας
Οι διαφορετικοί επιχειρηματικοί τύποι που θα δούμε πιο κάτω εντοπίζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, δουλεύουν με διαφορετικούς τρόπους και θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά μοιράζονται και σημαντικά κοινά στοιχεία.
Entrepreneur
Ο πιο διαδεδομένος και αναγνωρίσιμος τύπος επιχειρηματία είναι το άτομο που αναλαμβάνει σημαντικό ρίσκο για να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια επιχείρηση, με απώτερο σκοπό να κερδίσει οφέλη και απολαβές και να μεγιστοποιήσει τη σφαίρα επηρροής του στην αγορά. Ο τύπος αυτός θα επενδύσει σημαντικούς προσωπικούς πόρους στο όραμα που έχτισε, θα αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες και θα προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τους στόχους της επιχείρησής του και να την αναπτύξει.
Intrapreneur
Ο ‘εσωτερικός’ επιχειρηματίας περιγράφει έναν τύπο επαγγελματιών που - ενώ τεχνικά έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον οργανισμό τους - καλούνται να παίξουν ρόλο επιχειρηματία και να αναλάβουν ρίσκα, ευθύνες και πρωτοβουλίες εντός της εταιρίας και για λογαριασμό της. Στους intrapreneurs (ή corporate innovators) διατίθεται οι πόροι και η ελευθερία που χρειάζονται ώστε να προωθούν την καινοτομία, τις νέες ιδέες και την αλλαγή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, την κουλτούρα και της διαδικασίες εντός των ορίων του οργανισμού τους και, ενίοτε, να τα διευρύνουν.
Socialpreneur
Αυτός ο επιχειρηματικός τύπος είναι πρόθυμος να διαθέσει πόρους και να αναλάβει ρίσκα θέτοντας ως προτεραιότητα το θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα και την ευρύτερη ανθρώπινη κοινωνία και το περιβάλλον, είτε δρα κερδοσκοπικά, είτε μη-κερδοσκοπικά είτε με συνδυαστικό τρόπο. Οι socialpreneurs επικεντρώνονται στην ανάπτυξη βιώσιμων, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνων προϊόντων, υπηρεσιών, συστημάτων και διαδικασιών ή/και εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην υποστήριξη και ενδυνάμωση υπο-εκπροσωπούμενων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Solopreneur
Τα άτομα αυτά προτιμούν να δημιουργούν και να διευθύνουν την επιχείρησή τους μόνα τους και έτσι δεν στοχεύουν στο χτίσιμο μιας “αυτοκρατορίας”. Επικεντρώνονται σε 1-2 βασικά προϊόντα ή υπηρεσίες και στην ανάπτυξη μιας διαχειρίσιμης και πιστής πελατειακής βάσης. Μπορεί να συνεργαστούν με άλλους επαγγελματίες ή εξωτερικές ομάδες όταν χρειαστεί όμως αποφεύγουν να προσλαμβάνουν άτομα και δεν επιδιώκουν τη συνεχή μεγέθυνση της επιχείρησής τους όπως ο κλασσικός τύπος.
Διαφορές
Οι entrepreneurs, socialpreneurs και solopreneurs ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενώ οι intrapreneurs εργάζονται σε υφιστάμενους οργανισμούς.
Οι entrepreneurs, socialpreneurs και solopreneurs αναλαμβάνουν πλήρως τους οικονομικούς κινδύνους της επιχείρησής τους, ενώ οι intrapreneurs όχι.
Οι socialpreneurs επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων που βασίζονται στην κοινότητα και στη δημιουργία θετικών κοινωνικών αλλαγών, ενώ οι άλλοι τύποι μπορεί να απέχουν σημαντικά από αυτήν την εστίαση.
Οι solopreneurs διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους εξ ολοκλήρου μόνοι τους και έτσι έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ οι άλλοι τύποι μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται.
Οι solopreneurs συνήθως περιορίζονται στα δικά τους κεφάλαια και οικονομικές δυνατότητες για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρισής τους ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις το μέγεθος του εγχειρήματος τυπικά απαιτεί εξωτερικά κεφάλαια και χρηματοδότηση.
Ομοιότητες
Τα άτομα όλων των τύπων εξακολουθούν να μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας και κάποιες κοινές στάσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να ανταπεξέρχονται σε δυναμικές προκλήσεις και μεγάλες αλλαγές.
Πάθος και αίσθημα δέσμευσης: Όλοι αυτοί οι τύποι επιχειρηματιών φέρουν ένα πάθος και μια δέσμευση στην ιδέα τους και στο να δημιουργήσουν κάτι που έχει νόημα και αξία.
Αυτοαποτελεσματικότητα: Διαθέτουν σημαντική εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα δικά τους κίνητρα και τη συμπεριφορά τους, αλλά και να επιδρούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Δημιουργικότητα: Οι επιχειρηματίες κάθε τύπου χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να σκέφτονται “έξω από το κουτί”, να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους, να δημιουργούν καινοτόμες λύσεις και να εντοπίζουν νέες ευκαιρίες.
Ανθεκτικότητα και Αποφασιστικότητα: Η επιχειρηματική διαδρομή μπορεί να είναι γεμάτη με αντιξοότητες, επομένως αυτά τα άτομα χρειάζονται αντοχή και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν να προχωρούν προς τον στόχο τους.
Διορατικότητα: Ομολογουμένως, είναι συχνά άνθρωποι που μπορούν να 'δουν' πέρα από το παρόν και πίσω από το προφανές, και να φέρουν έτσι στο φως νέες δυνατότητες και κατευθύνσεις για το μέλλον της επιχείρησής τους.
Αν έχεις ιδέες, ερωτήσεις ή και κάποια ένσταση ως εδώ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα σχόλια ή να μου στείλεις μήνυμα. Μην ξεχάσεις να αφήσεις το email σου εδώ στο κουτάκι εγγραφής για να ενημερώνεσαι για νέα άρθρα αυτόματα.👇